Ballonvlucht

WANNEER Ballonvaren kan het ganse jaar door, weekend, weekdag of feestdag, zowel ’s morgens (tot 2 uur na zonsopgang) als ’s avonds (vanaf 2 uur voor zonsondergang), als het weer gunstig is (dwz geen onweerskansen, goede zichtbaarheid en niet al te veel wind). In de winter kan er zelf overdag worden gevlogen. Samen met U bepalen wij de datum van de vlucht. Op de dag zelf wordt U gecontacteerd (bij ochtendvaarten daags voordien). Als het weer de boosdoener is dan bepalen wij in samenspraak met U een nieuwe datum. Ballonvaarten Tijtgat neemt echter geen risico’s. Iedere vlucht duurt ongeveer één uur (in de lucht). Natuurlijk is er steeds de voorbereiding voor de vlucht en het opruimen van de ballon na de vlucht.

 

OPSTIJGPLAATS Opstijgen kan vanaf ieder proper veld met toelating van de eigenaar. De plaats van opstijgen wordt wel in functie van de windrichting en luchtvaartreglementering bepaald, maar wordt steeds besproken met de passagiers. Ballonvaarten Tijtgat kent ook, indien nodig, verschillende geschikte terreinen. Op de opstijgplaats wordt U ontvangen door het team van Ballonvaarten Tijtgat. Na een briefing beginnen we met het uitpakken en het vullen van de ballon. De ballon wordt in 30 à 35 minuten opgebouwd en het avontuur kan beginnen! Tijdens de ballonvaart heeft de piloot radiocontact met de crew in de volgwagen.

 

LANDINGSPLAATS Het spannende van ballonvaren is dat U steeds weet waar U opstijgt, maar nooit waar U terechtkomt. De richting en de snelheid van de wind zijn de leidraad van de vlucht, de piloot kan enkel hoger of lager varen. Zo is elke ballonvaart een nieuw avontuur. Na ongeveer één uur genot wordt er lager gevaren, en uitgekeken naar een geschikt landingsterrein. De piloot geeft aan dat de landing wordt ingezet en even laten staan we weer veilig op de grond. Elke landing is anders. U stapt pas uit de mand als de piloot U dit vraagt. Na de landing is het grondteam spoedig ter plaatse. Na de vlucht volgt een unieke après ballooning!

 

TIPS VOOR DE PASSAGIERS Ballonvaren is voor jong en oud - sportieve kledij & stevige schoenen of laarzen zijn gewenst - vergeet ook Uw fototoestel of videocamera niet (eventuele beschadiging is op eigen risico) - zorg ervoor dat er iemand met een auto onze volgwagen volgt, zodat men U na de vlucht kan oppikken.

 

VERZEKERING U hoeft geen afzonderlijke verzekering af te sluiten. Al onze passagiers zijn gedurende de vaart verzekerd.

 

BOEKINGEN Mogelijk vanaf 1 persoon. maximaal 4 personen (+ piloot). Indien U met meer dan 4 personen een ballonvaart wenst dan kunnen wij steeds een collega ballonvaarder voor U contacteren en indien nodig voor een bijkomende ballon zorgen.

 

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik heb last van hoogtevrees.
Vermits er geen contact is met de grond hebben de passagiers in een luchtballon hier geen last van. Een ballon wordt rustig met de wind meegedragen en vaart bijgevolg schokvrij door de lucht.

Is het koud boven in de lucht?
Hoewel iedereen aanneemt dat het boven koud zal zijn, is dit niet het geval. Door de warmte van de vlam is het in de mand niet kouder dan aan de grond. Na de landing kan het wat frisser worden en is extra kledij niet overbodig.

Mag U zomaar overal landen?
Een ballon is onbestuurbaar qua richting, dus wij moeten inderdaad steeds beroep doen op de goodwill van de landbouwers en landeigenaars. Wij maken er wel een erezaak van om zo weinig mogelijk schade te veroorzaken en de dieren niet onnodig op te schrikken. Wij betreden nooit een terrein met de jeep zonder eerst toelating te vragen aan de eigenaar. Wij vragen aan de toeschouwers en de volgers om niet in de gewassen te lopen.

Welk weer moet het zijn om te ballonvaren?
Het weer is de belangrijkste factor voor een prachtige ballonvaart. Er mag zeker niet teveel wind staan, de zichtbaarheid moet goed zijn, geen regen (of kans op regen). Er mogen geen onweders in de buurt zitten, deze zijn echter zeer gevaarlijk voor ballons.

Hoe hoog varen we?
We varen tussen de 500 en 2500 voet (150 en 850 meter) hoog. In gecontroleerde verkeerszones zal ons door de verkeersleiding een hoogte opgelegd worden. Eenmaal op zoek naar een landingsplaats zal de ballon maar op enkele meters hoogte varen.